Filip Torstensson, från Hällestad i Skåne, Red Cross Nordic UWC
”Att förändra världen för mig vore att förena mitt intresse för flygning genom att exempelvis bedriva forskning inom hur man kan göra flygtrafiken säkrare och mer miljövänlig. Idag bidrar flygtrafiken till mycket miljöförstöring, men efter att ha studerat fysik och läst mycket om flyg är jag övertygad om att den trenden kan brytas. Jag vill vara en liten länk i arbetet mot att göra flyget det säkraste och grönaste transportmedlet! För att förverkliga denna dröm har jag för avsikt att söka mig till Massachusets Institute of Technology som bedriver denna typ av forskning där jag kan utmana mig själv och träffa andra med liknande drömmar.”

Gustaf Renman, från Göteborg, Red Cross Nordic UWC
”Det som är viktigast för mig när det kommer till UWC är blandningen av olika kulturer och nationaliteter – hur de fungerar och hur människor samspelar. Den första gången jag upplevde en så stor kulturblandning var när jag deltog på World Scout Jamboree i Skåne sommaren 2011. Då var vi närmare 40 000 scouter med 140 olika nationaliteter. Jag lärde mig att så länge man har något som enar, om det så är en lek eller att laga lunch tillsammans, så behöver inte en konflikt spela någon roll. Umgänge över landsgränser och nationaliteter var snarare regel än undantag på Jamboreen. Det är precis vad jag tror att UWC är bra för. Nationaliteter ska inte spela någon roll och man ska kunna kommunicera, samarbeta och vara vänner precis lika bra oavsett vart man kommer ifrån. Det jag hoppas att jag skulle kunna bidra med på UWC är en förståelse för andra och att sammanlänka olika grupper, stora som små. Jag strävar alltid efter att vara så fördomsfri som möjligt, att inte döma en människa baserat på nationalitet, religion, sexualitet eller samhällsgrupp, utan att verkligen lära känna så många som möjligt och inte döma ut någon – det kan vi alla berikas av.”

Jonathan Nordh, från Ljusdal i Hälsingland, Red Cross Nordic UWC
”Jag sökte till UWC med motivationen att finna förståelse om varför världen ser ut som den gör. Jag har viljan inom mig att kämpa för människan och människans välmående. Min drivkraft ligger i att generera välmående hos andra och om jag kan känna en sådan stor motivation för att hjälpa andra så är jag säker att det finns fler som känner så på UWC. Med UWC:s idé och tro på en gemensamhet, vet jag att vi tillsammans kan göra så mycket för att hjälpa våra medmänniskor. Jag har två stora mål i livet och det är att jag vill bli advokat och genom detta göra världen till en bättre plats för alla att leva i.”

Julia Romare, från Stockholm, Red Cross Nordic UWC
”När folk frågar mig: ”Vart kommer du ifrån?”, så vet jag inte alltid vad de syftar på. Syftar de på var jag föddes, var jag växte upp eller kanske var jag bor? En lite mer passande fråga om man verkligen vill lära känna någon kanske är: ”Vem är du och vart vill du?” Jag undrar om det finns människor utan förutfattade meningar eller fördomar, men om de finns så hoppas jag att bli en av dem. Jag tror att UWC kan ta mig ett steg i rätt riktning, möjligheten att uppleva att människor kan vara så lika men fortfarande så olika, att lära mig se bortom religion, nationalitet och bakgrund. Jag vill utmana mig själv, mina åsikter och den jag är. Jag vill det här och känner mig mer redo än någonsin.”

Maja Svanberg, från Kungshamn i Bohuslän, Red Cross Nordic UWC
”Under mitt utbytesår i Österrike hände otaliga saker som har haft ett stort inflytande över min person. Men om jag ska välja det moment som gav mig mest, var möjligheten att lära från de andra utbytesstudenterna på de olika träffarna och lägrena vi hade. Vi lärde från varandra på lika villkor och hade enormt roligt när vi löste våra fiktiva problem ledarna gav till oss. Därifrån insåg jag att människor har fler likheter än olikheter, och jag lärde mig att älska olikheterna. När jag tänker på att bo med människor från andra kulturen tänker jag inte på problemen som kan uppstå, utan på möjligheterna att utvecklas. Att bli antagen till UWC kommer innebära två spännande och intressanta år, då jag inte bara får världens bästa utbildning, utan även växer som person och lär känna nya människor och mig själv på ett nytt plan.”

Sarah Gerber, från Södertälje i Stockholm län, Red Cross Nordic UWC
”När jag var yngre så var jag ute och lekte med min vän från Chile. Det slutade med att vi flydde gråtandes hem efter att en vuxen man skrikit åt min kompis att försvinna och springa till sitt ”kamel-land”. Efter det fick jag upp ögonen för en liten del av ett stort problem, ett problem som jag idag aktivt vill motverka. På en UWC-skola förväntar jag mig att finna likasinnade och tillsammans kan vi åstadkomma mycket. Just att ungdomar kan mötas över alla gränser på ett ställe som UWC är ett konkret bevis på att olikhet är en tillgång. Jag hoppas kunna bidra som en tänkande kamrat och elev som vill vara med och göra världen till ett bättre ställe.”

Stina Pettersson, från Älvsjö i Stockholms kommun, Red Cross Nordic UWC
”Jag tycker att det blir som bäst när man vågar tänka på helt nya sätt, se problem från andra vinklar för att komma på lösningar ingen har kommit på innan, och det är den främsta anledningen till att jag ofta föredrar att jobba i grupp. Jag vill gå på UWC för att jag vill uppleva ett välfungerade IB program med människor från hela världen. Mitt liv har på vissa sätt präglats av mina föräldrars internationella arbeten, jag har till exempel gått på olika internationella skolor sedan jag var 9 år och ofta haft många människor med olika bakgrunder i min närhet, och jag värdesätter det och vill att det ska fortsätta så. UWC kommer ge mig goda möjligheter att fortsätta studera utomlands efter gymnasiet, vilket är något jag vill.”

2 thoughts on “Svenskar vid UWC 2012-2014

Kommentarsfältet är avstängt.