Sharbel Diarelbakerli, från Södertälje kommun, UWC-USA
”UWC ger en unik möjlighet och det gäller att utnyttja den maximalt på alla tänkbara sätt. Det mest spännande enligt mig är inte bara själva utbildningen, utan att få träffa människor från helt olika bakgrunder och kulturer. Varje skola är som världen i miniatyr då alla umgås och samverkar och på det sättet drar åt samma håll mot solidaritet, fred och gemenskap. Det tycker jag är något helt fantastiskt och helt klart värt att se fram emot!”

Maja Morsing, från Douala, Kamerun samt Högsby kommun, Mostar UWC
”Att få chansen att komma in på en UWC-skola är världens möjlighet som jag är oerhört tacksam för. Jag ser nu fram emot två intensiva och lärorika år i en unik miljö med folk som strävar efter samma saker som jag. Det känns väldigt motiverande att få komma till en skola som både lägger mycket energi och fokus på sin utbildning men också har andra konstruktiva aktiviteter vid sidan om. För mig personligen känns det väldigt bra att få en chans att studera i Mostar där det finns så mycket att lära och hjälpa till med i miljön runt omkring.”

Axel Edling, Red Cross Nordic UWC
” ‘How can there be peace without people understanding each other, and how can this be if they don’t know each other?’
Citatet mötte mig första gången jag gick in på UWC:s hemsida för att ta reda på mer om den spännande skolan jag hade hört talas om. Kunde en sån skola verkligen finnas på riktigt? En skola där elever från hela världen samlas, oavsett bakgrund och tillhörigheter. Och kan i så fall en sån skola verkligen fungera? Svaret på frågorna var (och är) ja!
Nu har det gått tre år sedan min första kontakt med UWC, tre år med ett mål och en dröm: att söka till och komma in på UWC. Drömmen har gått i uppfyllelse, i höst börjar en ny episod av mitt liv, två år på RCNUWC. Jag ser fram emot möten med nya människor och utmanande undervisning. Men framförallt två år av samlevnad och samförstånd, för som det står i citatet: hur ska vi kunna förstå varandra om vi inte känner varandra?”

Ebba Hassel, från Söderköping i Östergötlands län, Red Cross Nordic UWC
”Det kommer att bli spännande att få leva med människor från världens alla hörn. Genom att komma nära ungdomar från andra länder och kulturer kommer också förståelsen och kunskaperna att öka. Livet på skolan verkar väldigt händelserikt och spännande och jag är övertygad om att jag kommer att växa mycket som person under de kommande två åren. Alla prövningar jag kommer att ställas inför ser jag som en utmaning.
Jag ser fram emot att göra dessa år till något oförglömligt!”

Olof Nordin, från Strängnäs kommun, Red Cross Nordic UWC
”Jag tror att det är svårt att förstå innebörden av värderingar eller pågående konflikter utan någon personlig anknytning till dem. Det är lätt att döma saker på håll, men får man det berättat av någon man har en relation till, så blir det mer tyngd bakom påståendet. På detta vis tror jag att man skapar verklig förståelse och det är därför jag valde att söka till just UWC. Det är ett koncept jag tror på och som verkligen leder till något konstruktivt. Övertygad är jag om att de kontakter jag binder under mina två år på skolan, kommer vara något jag har nytta av för resten livet. I framtiden hoppas jag även kunna dela med mig av mina erfarenheter till andra. Jag hoppas jag kommer att förvalta min chans på bästa möjliga sätt och inspirera andra till att ta chansen att söka.”

Stella Vallgårda, från Uppsala, Red Cross Nordic UWC
”Jag blev självklart glad men också förvånad när jag fick reda på att jag fått ett stipendium till RCNUWC. Förvånad eftersom att jag var en av de som blev antagen utav så många andra duktiga studerande och glad eftersom att det är precis det här jag vill, att få studera tillsammans med ungdomar från hela världen. Det ska bli spännande att få känna på hur det är när människor med olika förutsättningar, religion, kultur och uppväxt lever tillsammans. Det jag ser mest fram emot med mina två år på UWC är att bli överraskad. Överraskad för att saker och ting inte är som jag trodde. För trots den tillgång till information vi har, är det omöjligt att veta hur människor från andra platser med annan bakgrund är om man inte träffar dem, och det är just det man får göra när man studerar på UWC.”

Fredrik Eriksson, från Småland, Red Cross Nordic UWC
”Med 6 veckor kvar till skolstart vet jag fortfarande inte vad jag ska förvänta mig av de kommande två åren vid RCNUWC. Mitt i alla de praktiska förberedelserna kom jag att tänka på ett citat som mötte mig första gången jag besökte hemsidan för AC, UWC i Wales: ”Challenge your world, change yourself”. I motsats till de utnötta deviserna ”Challenge yourself” och ”Change the world”, framstod detta citat som ett av de mest insiktsfulla sätten att se på livet som jag någonsin hört. För vad har vi egentligen kraften att förändra, om inte oss själva?
Det jag ändå förväntar mig är en bra skola med fantastiska människor, och djupare förståelse för både världen omkring mig och mig själv. Jag ser fram emot två oerhört roliga år.”

Alma Diaz Rämö, från Sundbyberg i Stockholm, Red Cross Nordic UWC
” ‘Bo själv, inte känna någon, borta från föräldrar och alla sina vänner.’
Om någon hade sagt det där till mig för bara några månader sen hade jag nog kissat på mig av själva tanken. Men idag ser jag fram emot att uppleva allt det där eftersom jag vet att det är mycket mer än det. Jag kommer att träffa nya människor med annorlunda bakgrunder, uppleva andra kulturer, få smak på framtiden och studielivet samtidigt som jag formar mitt egna liv. Kort sagt ser jag fram emot att lämna min trygghet här hemma och påbörja mitt lite vuxnare liv som
UWC-stipendiat.”

1 thought on “Svenskar vid UWC 2010-2012

Kommentarsfältet är avstängt.