Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna kring UWC. Om din fråga inte besvaras, hör gärna av dig till oss på info@se.uwc.org

Vad kostar det?
De 8-15 personer som kommer in får alla ett 100% stipendium. Alla kan gå på UWC oavsett hur mycket eller lite pengar man har.

Vem kan söka?
Du som söker skall gå första eller andra året på gymnasiet och inte fylla mer än 17 året du söker. Du måste dock ha fyllt 16 senast 1 september året du börjar på UWC. Söker du för läsåren 2024-2026 ska du alltså vara född 2006 eller senare men innan den 1 september 2008. Vid speciella omständigheter accepterar vi äldre sökande. Läs mer om vem som får söka

Hur söker jag?
Gå till vår ansökningssajt http://ansokan.uwc.seLäs mer om hur du söker här.

Vilka skolor skickar ni till? Varför skickar ni inte till alla skolor? 
Vi skickar inte till alla skolor varje år. Vart vi skickar elever beror på vilka skolor vi erbjuds platser på, hur vår ekonomi ser ut och var vi vill skicka elever.

Får jag själv välja vart jag ska åka?
Du får själv tycka till om var du ska åka, men i slutändan är det vi som bestämmer.

Vilka betyg måste jag ha? 
Dina betyg ska helst vara i genomsnitt C i teoretiska ämnen, så att vi vet att du klarar av IB. God skolframgång underlättar livet på skolan. Viktigast är dock den sökandes personlighet; entusiasm, motivation, aktivitet, utåtriktning, livssyn etc.

Kan man välja att åka bara ett år? 
Nej. UWC är en tvåårig utbildning.

Hur svårt är det att komma in? 
När man ansöker till UWC söker man ett stipendium från oss, vi gör sedan uttagningarna och utser mellan 8-12 stipendiater per år som får åka. Förra året var det ungefär 100 som sökte.

Vilka är det som får åka? Vad bedömer ni på? Vilka specifika egenskaper ni letar efter hos de som ansöker? 
En UWC-elev ska:

  • vara aktiv och vaken
  • ha lätt att anpassa sig i en ny miljö med många olika sorters människor
  • vara studiebegåvad och motiverad
  • ha intressen vid sidan av skolarbetet
  • vara villig att engagera sig för UWC-skolornas mål

Kommer jag att behöva betala något?
Nej, stipendiet inkluderar mat, husrum och skolavgift- allt, så att säga. Resa till och från skolan betalas av stipendiaten men på de flesta skolor kan man ansöka om ett extra resebidrag om man kommer in. Man får åka hem på loven om man vill men man måste inte.

Vilken behörighet man får till de svenska högskolorna/universiteten när man läser IB?
Efter UWC är man behörig att söka till universitet i Sverige eller utomlands. Du kan läsa mer om IB och behörighet till svenska universitet här. 

Man läser 6 kurser som man väljer själv, enligt IB-modellen: De väljs från de sex olika ämnesgrupperna (ett ämne från vardera grupp):
elevens modersmål, språk, samhällsvetenskapliga ämnen, naturvetenskapliga ämnen, matematik (tre olika nivåer) och konstnärliga ämnen.

Olika kurser erbjuds på olika skolor.

Våra vänner i UWC Finland har också besvarat några vanliga frågor:

Hur skiljer sig UWC från andra internationella studier? (t.ex. ett år som utbytesstudent)

UWC är en livsstil. Att leva på UWC innebär mer än att bo i till exempel Norge eller Italien. Internationalism i det här fallet betyder att bo tillsammans med unga från nästan 100 olika länder 24 timmar i dygnet. Under de två åren får man inte bara vänner för livet utan också erfarenhet och förståelse av mångkulturalism – också dess baksida. Ex-UWC:are är entusiastiska networkare som också söker finansiering för skolorna.

Vilken mat får man på skolorna?

Den lokala matkulturen märks och vegetarisk (och vegansk) mat erbjuds.

Hur bor man på skolorna?

På skolorna bor man på internat. Rummen är för det mesta fyrapersoners – det vill säga att det i ett rum finns fyra sängar, stolar hyllor etc. För det mesta är det mer smärtfritt att bo tillsammans än man på förhand kan tänka sig och rumskompisar blir ofta livslånga vänner.

Vad gör de som gått på UWC då de är färdiga?

Vi finns överallt! UWC:are finns inom många områden och UWC-nätverket är tätt och brett i Sverige såväl som internationellt. Den gemensamma upplevelsen förenar människor från vitt skilda branscher.

Hur studerar man modersmål?

Modersmål är en del av IB-examen. Om det finns tillräckligt många svenskspråkiga på skolan kan undervisning erbjudas (UWCRCN) annars sker studierna som själv studier. Beroende på skola kan det finnas en svenskspråkig tutor.

Vilka ämnen läser man för IB-examen?

För examen väljer man sex ämnen, tre ”higher level” och tre ”standard level” kurser. Utbudet av ämnen varierar från skola till skola. Till examen hör åtminstone modersmål, ett främmande språk, matematik, en naturvetenskap och en samhällsvetenskap. Det sjätte ämnet är valbart (t.ex. bildkonst, musik eller någon av de tidigare nämnda ämnesgrupperna). Exempel på samhällsvetenskaper är historia, ekonomi, geografi och filosofi.

Vilka språk kan man studera?

Språkutbudet varierar, men på de flesta skolor undervisas engelska, franska och spanska. Dessutom tas seden dit man kommer; i Hongkong kan man studera kinesiska, i Italien italienska och i Norge norska.

Får min examen innehålla ett sjunde ämne?

Reglerna om ett sjunde ämne varierar från skola till skola. De flesta skolor rekommenderar inte att ha ett extra ämne och vissa tillåter det inte alls. Fast det finns många intressanta ämnen och du har studiemotivation är det viktigt att komma ihåg att de finaste stunderna under skoltiden oftast händer utanför klass.

Vilka aktiviteter finns på skolorna?

Allt mellan himmel och jord – eller åtminstone närapå; sjöräddning, mexikansk folkdans, bergsklättring, keramik, körsång, simning, skrinning, teckenspråk, fotboll etc. Ofta kan du också själv påverka utbudet av aktiviteter.

Hur går det med min musik- eller sporthobby på skolan?

Möjligheterna varierar. På skolorna kan det finnas utrymme och instrument för musicering och det finns också utrymme för att sporta. Å andra sidan finns det många andra aktiviteter och det kan vara svårt att ha tillräckligt med tid att ägna sig professionellt åt att träna musik eller sport.

Jag vill studera ämnet XYZ; kan jag göra det på skolan?

Utbudet av ämnen varierar från skola till skola, se skolornas egna hemsidor. Mer info om IB och om ämnesval hittar du på International Baccalaureate Organizations hemsidor.

Måste man ha gått pre-IB för att söka till UWC?

Det spelar ingen roll om man gått pre-IB eller ej – alla sökanden behandlas lika.

Hur bra erkännande ges IB-examen då man söker till svenska universitet eller högskolor?

IB-examen är en vitt erkänd också i Sverige och den är fullt jämförbar med den svenska studentexamen. Det finns omräkningstabeller för att kunna jämföra IB-examen med den svenska.

Hur mycket kommer elevens föräldrar att behöva betala?

Stipendiet täcker terminsavgifter, såväl som boende och mat. Det som återstår för föräldrarna att betala är resekonstader, fickpengar och andra övriga kostnader såsom kostnader i samband med projektveckor, kläder, stadsbesök etc. Vissa skolor kräver också att man har en reseförsäkring. På vissa skolor kan man söka om reseersättning om man har svårt att betala resan.

När börjar och slutar skolornas terminer, när åker man till skolan?

Terminer börjar och slutar enligt skolornass egna terminplan, se skolornass egna hemsidor. Vanligtvis börjar skolan i slutet av augusti eller i början av september (i Swasiland i januari). 

Är man på skolorna året runt under de båda två åren, eller besöker man Sverige däremellan, till exempel under lov?

Man återvänder till Sverige mellan terminerna, studierna försiggår alltså inte året runt.

På era sidor står det att de valda eleverna placeras på skolorna. Har man ingen möjlighet att själv påverka vart i världen man vill?

Ja och nej. Under uttagningsprocessen ges sökanden möjlighet att sätta skolorna i prioriteringsordning och motivera sin val. Då stipendierna fördelas tas detta i beaktande tillsammans med många andra faktorer. Det finns dock bara ett begränsat antal stipendium till varje skola. Vi skickar inte heller till alla skolor alla år.

Hur viktiga är engelskkunskaperna då stipendiaterna väljs?

Goda engelskkunskaper hjälper dig att lyckas på UWC. Dock måste dina kunskaper inte vara närapå perfekta – det är summan av din ansökan och din intervju som avgör om du blir stipendiat.