Det finns i dagsläget sjutton olika UWC-skolor över hela världen. De har alla sin egna profil och fokus. Du kan läsa kortfattade beskrivningar av skolorna här nedan, men vi uppmanar dig att besöka skolans egna hemsida för att lära dig mer!

 

UWC in Mostar
Location: Mostar, Bosna i Hercegovina

Skolan ligger i Mostar, en stad som är känd för sin gamla bro, Stari Most, som går över floden Neretva och som binder samman de olika stadsdelarna. 1993 sprängdes den av bosnienkroatiska styrkor (HVO), och blev då en symbol för den splittring som kriget i Bosnien och Hercegovina stod för. Bron är nu återuppbyggd och sedan 2004 knyter den åter ihop de olika stadsdelarna och därmed även kroater och bosniaker, de numera största etniska grupperna i staden efter att serberna fördrivits eller flytt under kriget. Skolan, som grundades 2006, har till syfte att verka för förståelse och försoning i regionen och även i världen som helhet.

 

UWC Atlantic College
Location: St Donat’s, Llantwit Major, Vale of Glamorgan, United Kingdom

Skolan, som var den första UWC-skolan, grundades 1962 av reformpedagogen och visionären Kurt Hahn i samarbete med Antonin Besse som skänkte det medeltida slottet St. Donat’s Castle som nu är skolans centrala byggnad och konteramiral Desmond Hoare som blev skolans förste rektor. Skolan ligger på den sydwalesiska kusten mellan Cardiff och Swansea med utsikt mot Somerset i England på andra sidan Bristolkanalen. Till skolans unika insatser hör dels väsentliga bidrag till utvecklandet av den internationella studentexamen International Baccalaureate och dessutom den rigid-hulled inflateable boat (ribbåt) som Desmond Hoare utvecklade i nära samarbete med elever på skolan och som revolutionerade livräddningsinsatser till havs världen över. Idag driver en av skolans tidigare elever, Robin Jenkins, livräddningsinsatser för flyktingar på Medelhavet med ribbåtar som väsentlig resurs.

 

Pearson College UWC
Location: Metchosin, Vancouver Island, British Columbia, Canada

Pearson College grundades 1974 efter ett initiativ av fredspristagaren och Kanadas tidigare utrikes- och premiärminister Lester B. Pearson. Pearson fick Nobels fredspris för sina insatser i samband med Suezkrisen 1956 då han bidrog till en lösning av krisen genom tillskapandet av den första beväpnade fredsbevarande styrkan i Förenta Nationernas regi, UNEF. Efter pensioneringen som politiker intresserade han sig för United World Colleges och blev hedersordförande för en kommitté som bildades för att skapa en UWC-skola i Kanada. När Pearson dog 1972 beslöt man att uppkalla skolan efter honom. Skolan ligger naturskönt vid Stilla Havet på Vancouver Island i västra Kanada, och skolbyggnaderna är trähus tillverkade av virke från British Columbias vidsträckta och storslagna skogar.

 

 

 

Red Cross Nordic UWC
Location: Flekke, Norge

UWC Red Cross Nordic, en skola med 200 elever i närheten av Bergen fokuserar på nordisk kultur, humanitärt engagemang och miljö. Alla de nordiska länderna bidrar till skolan och som en del av studierna erbjuds alla elever en Röda Korset-kurs.

 

 

 

 

 

UWC Maastricht
Location: Maastricht, Netherlands

UWC Maastricht i Nederländerna öppnade 2009 och är en skola för elever från 2-18 år. Vi skickar elever dit för att läsa de sista två åren av gymnasiet. Den har speciellt fokus på entreprenörskap och design och många årliga konferenser – TEDx, International Peace Conference m fl.

 

 

 

 

UWC Robert Bosch College
Location: Freiburg, Germany

UWC Robert Bosch College ligger i Tysklands ”gröna stad”, Freiburg, och har ett speciellt fokus på hållbarhet. Hållbar utveckling gemonsyrar allt på skolan, från läroplaner till studenternas vardag och byggnadernas arkitektur. Närheten till nationalparken Schwarzwald gör att man ägnar sig åt mycket friluftsliv utanför skoltid.

Link to school:

UWC Adriatic
Location: Duino, Italy

UWC Adriatic i Trieste, i norra Italien nära gränsen till Slovenien, var en av de första UWC-skolorna och öppnade 1982. Skolan ligger i ett område som är djupt präglad av historien och eleverna får uppleva den rika mångfalden i italiensk kultur. Adriatic satsar på musik och erbjuder även arabiska, världskulturer och konst som tilläggsämnen.

Link to school: https://www.uwcad.it/

UWC Dilijan
Location: Dilijan, Armenia
Link to school: http://uwcdilijan.org/

Waterford Kamhlaba UWC
Location: Mbabane, Swaziland
Link to school: https://www.waterford.sz/

UWC Mahindra College
Location: Pune, India
Link to school: http://uwcmahindracollege.org/

UWC Thailand
Location: Phuket, Thailand
Link to school: http://www.uwcthailand.net/

UWC Singapore
Location: Singapore
Link to school: https://www.uwcsea.edu.sg/

Li Po Chun UWC
Location: Hong Kong, China
Link to school: http://www.lpcuwc.edu.hk/

UWC Changshu
Location: Changshu, China
Link to school: http://www.uwcchina.org/

UWC ISAK Japan
Location: Karuizawa, Japan
Link to school: https://uwcisak.jp/
UWC-USA
Location: Montezuma, New Mexico, USA
Link to school: https://www.uwc-usa.org/

UWC Costa Rica
Location: Santa Ana, Costa Rica
Link to school: http://www.uwccostarica.org/