Kan du berätta lite om din UWC skola?

Jag går på UWC Red Cross Nordic (RCN) som ligger i Norge, ungefär fyra timmars bilfärd från Bergen. Skolan ligger vid en fjord omringad av vatten och berg, så det är jättefint. Eftersom vi bor så nära naturen kan vi enkelt paddla kanot eller kajak i fjorden och vandra i bergen, vilket kan vara både avslappnande och roligt.

UWC Red Cross Nordic. Foto: UWC InternationalVi har över 90 olika nationaliteter på
skolan. Vi elever bor i fem olika hus som är döpta
efter de nordiska länderna. Jag bor i Finland house. Fem personer bor i varje rum. Tjejer och killar bor i samma hus men delar inte rum. I varje hus finns ett gemensamt vardagsrum och kök.

Ett par minuters promenad från våra rum har vi våra tre skolbyggnader. Alla med utsikt över fjorden. Bredvid skolbyggnaderna ligger matsalen (eller Kantina som vi kallar den). Där äter vi frukost, lunch och middag. Trots att det var många som klagade på maten innan jag åkte till UWC tycker jag att den är god. Den är varierad och det finns mycket tillbehör vid varje måltid. Man kan även laga mat i köken i husen om man skulle vilja laga något annat ibland.

Det finns även ett rehabiliteringscenter in närheten. Där finns gym, gympasal och pool som vi får låna.

Hur ser en vanlig dag på UWC ut för dig?

UWC RCN elever. Vi kan ta en onsdag som exempel. Till skillnad från mina rumskompisar är jag morgonpigg och vaknar oftast tidigast kring tjugo över sju. Många gånger brukar jag väcka dem innan jag går till frukosten. Vi har en Facebook-grupp för vårt rum där vi också skriver om vi har sovmorgon och inte vill bli väckta.

Ungefär vid kvart i åtta brukar jag äta frukost i Kantina. Lektionerna börjar klockan åtta och det tar bara 30 sekunder att gå från Kantina till lektionerna. Jag har lektioner till tjugo över nio. Då är det Cookie Break. Men vi får faktiskt aldrig kakor. Det är mest knäckebröd med pålägg och kaffe, te eller saft. Sen har vi två lektioner till innan lunchen som är klockan tolv. Kvart i ett börjar den sista lektionen och den slutar klockan två.

På onsdagar har vi Cleaning day. Vi har ett städschema så man behöver inte städa varje gång. Vi delar på städningen och det tar max en halvtimme. Om jag inte har Model United Nations (MUN), Nordic Life Skills eller annat så brukar jag sova en stund efter städningen. På UWC händer det saker hela tiden och vi håller oss uppdaterade på webben om förflyttningar av aktiviteter eller om det kommer någon gäst och föreläser på skolan till exempel. På RCN har vi något som kallas EAC som står för Extra-Academic Commitments efter skolan, vilket kan vara allt från att vara med i Amnesty, Debate society, Bedminton, Creative writing, Water polo, Gender and sexuality group, Photography, Yoga, SOS childrens village samt mycket annat.

Jag är bland annat med i Rafto där vi träffas en gång i veckan och ger- samt lyssnar på presentationer och diskuterar om olika konflikter i världen, vilket är väldigt intressant.

Mellan halv fem och halv sex brukar jag plugga i biblioteket. Sen är det middag och vi UWC RCN students cookingbrukar sitta och socialisera fram till sju. Men på onsdagskvällar åker jag till en by nära skolan för att spela fotboll med funktionshindrade, Parafootball kallas den EAC. Vi spelar inte för att vinna utan för att umgås och ha roligt. Jag kommer tillbaka till skolan vid åtta och brukar efter att ha duschat hälsa på hos nån kompis och hänga i en timme eller så. Sen pluggar jag oftast en eller två timmar. Jag har alltid som mål att komma i säng före elva. Men ofta blir det först kring klockan tolv..

Vilka är de största skillnaderna mellan UWC och en vanlig svensk skola?
På en vanlig skola åker man till skolan på morgonen och sen åker alla hem till sig. I norra Sverige där jag kommer ifrån är det långa sträckor mellan olika platser och ofta är man själv hemma hos sig om man inte träffas på till exempel innebandyträningen eller annat. Medan på UWC så bor alla med varandra och du har folk runtomkring hela tiden, vilket var en stor omställning för mig.

UWC RCNHär så händer det saker hela tiden också, det är mer ansvarstagande här, vi städar
rummen och husen själva samt tvättar osv. Förutom skola, EAC’s och föreläsningar så har vi har en massa roliga shower också som eleverna själva planerar och genomför. Efter showerna är det oftast en fest där alla dansar loss och det kan behövas eftersom vi alla har det ganska hektiskt.

Sen är betygssystemet annorlunda. På UWC är det mer som på universitetet med sluttentor.

Har du tips till den som funderar på att söka till UWC?

På UWC får man upplevelser som inte är möjliga på något annat ställe i världen. På grund av alla nationaliteter som är samlade på ett och samma ställe men även miljön, jag hade till exempel aldrig bergsklättrat, paddlat kanot eller träffat personer från FN eller Nobelkommittén tidigare.

UWC RCNUWC utvecklar dig som person och du får vänner för livet. Man får uppleva väldigt mycket på kort tid. UWC öppnar ocksånya dörrar till vidare studier utomlands, elever från vår skola blir ofta erbjudna fulltäckande stipendium för att plugga vidare i USA.

Mitt tips till dem som söker till UWC är att förbereda sig. Du kommer att få tuffa frågor. Det är bra att reflektera kring vem du är och vad du står för innan intervjun. Det är bra att veta vad man har för åsikt i olika frågor. Men att vara sig själv såklart.

Det är svårt att förklara UWC. Man måste uppleva det. Men jag uppmuntrar alla som är intresserade av UWC till att söka!