Christina och Jonas Löwgren bor på landet utanför Eksjö och har två döttrar: Sara, som gick 2013-15 på UWC Red Cross Nordic i Norge, och Ellen som gick 2015-2017.

Trygghet

Vi har upplevt det som väldigt tryggt. När vår äldsta dotter gått på UWC i någon månad fick vi ett brev av hennes mentor. Mentorn berättade om elevernas första tid i skolan och gav sitt intryck av hur de hade det. På så sätt har vi fått en personlig kontakt om det skulle vara något särskilt. Vi fick även mycket information under föräldraträffen som hölls under uttagningarna i Sverige.

Har man en god relation till sina barn finns all möjlighet att fortsätta så när de går på UWC. Med Skype och Messenger har vi regelbunden kontakt med varandra. Vi skypar en gång i veckan och pratar i någon timme eller så. Vi har även besökt skolan och träffat lärare och skolkamrater. Förutom att det är en fantastisk miljö känns det skönt att ha fått en bild av skolan.

Utbildningen

Omställningen mellan det svenska skolsystemet och International Baccalaureate (IB) är stor. Våra barn gick i vanliga gymnasieprogram och till skillnad från svenska skolan måste eleverna på UWC ta betydligt större eget ansvar. Det är stort fokus på slutproven och eleverna måste kunna planera sina studier långsiktigt eftersom det inte går att vrålplugga dagarna innan ett prov. IB-programmet är på så sätt mer som högskolor och universitet i Sverige.

I början var det nog lite ovant med engelskan, men det känns som om våra barn kom in i det väldigt fort. Främst har det handlat om att lära sig fackterminologin på engelska.

Lärarna på skolan är duktiga och engagerade. Och det är intressant att lärare och elever är från olika länder. Det handlar om såväl lärarnas syn på sig själva och undervisningen som elevernas syn på det – allt blir en del av UWC upplevelsen.

Sociala

Sara som gick ut UWC 2015 har fått vänner för livet. Hon saknar dem mycket och planerar resor till sina vänner runt om i världen. Vi märker att hon fått ett intresse för andra kulturer och utvecklat en förmåga att skapa relationer med människor från alla delar av världen. Nu när hon bott hemma i Eksjö under hösten har hon på egen hand startat en kurs i svenska för asylsökande som väntar på uppehållstillstånd. Detta säger mycket om de sociala effekterna av att gå på UWC. Och just det sociala är ett av de största värdena med UWC.

Att vara öppen, tolerant, nyfiken på andra och trygg i sig själv är viktiga egenskaper inför UWC. Det är också bra att stå på sig och till exempel gå och lägga sig när man vill så man inte bara gör som andra. På skolan finns tre gånger så många aktiviteter som det finns tid och ingen förälder som talar om för en när man ska gå och lägga sig eller hur man ska prioritera. Skolan stöttar såklart eleverna i att hitta balans men det är bra om man i förväg har en inre kompass kring hur man ska orientera sig.

Fritid

Det är både roligt och förmånligt att det finns så många aktiviteter att välja mellan. Det är bra att aktiviteterna styrs lite eftersom eleverna ska ha engagemang inom de tre olika IB-kategorierna välgörenhet, sport och kreativitet. Skolan har många faciliteter som till exempel badanläggning, klättervägg, kanoter och tillgång till skidåkning. Och inte minst vad naturen runt omkring har att erbjuda. Aktiviteterna går ihop med det sociala – att göra saker tillsammans och inte bara med dem man har lektioner med.

Sammanfattningsvis

UWC ger ungdomar en fantastisk möjlighet. Om ens barn är redo att ta ansvaret och klarar av utmaningarna så är det ett fantastiskt erbjudande. Vi är otroligt tacksamma och glada över att våra barn fått möjligheten. Nu kommer de kunna hamna på banor de annars inte hade hittat till. Och eftersom man som förälder i viss mån lever genom sina barn så ger UWC även oss något vi annars inte hade fått. Jättehäftigt!