Maria Sandum och Anders Pihls dotter Eira gick 2014-16 på Li Po Chun United World College i Hong Kong. 

Trygghet

Vi har aldrig varit oroliga över tryggheten på skolan. Oron skulle i så fall handla mer om omgivningen runt skolan om man inte känner till området. Men vi läste på en hel del innan och vi har besökt Hong Kong tidigare med vår dotter så för oss kändes det inte oroande. Det är klart att det kan bli en stor omställning, framförallt om man inte kommer från en storstadsmijlö och kanske aldrig varit i en storstad i Asien tidigare. Men skolan är välorganiserad och under läsåren har vi även haft kontakt med Eiras tutor – det känns som om de har koll.

Utbildningen

Vi har inte haft kontakt med IB (International Baccalaureate) tidigare. På LPC är den akademiska nivån betydligt högre än på ett svenskt gymnasium. LPC ligger prestationsmässigt i topp av alla IB-skolor, så det är snabbt tempo och höga krav på eleverna på skolan. Ibland har det varit tufft och Eira har ringt hem och pratat med oss, men hon har vuxit av erfarenheten och blivit otroligt duktig. Några av lärarna kan vara ganska hårda, vilket man som svensk kan vara ovan vid, men elever från Hong Kong och Kina reflekterar förmodligen inte över det.

Samtidigt är det jättebra att lära sig mer om det kinesiska sättet att resonera, det är svårt att lära sig det på något annat sätt. Men det är bra om man är beredd på att kraven är betydligt högre än på ett svenskt gymnasium. Samtidigt har Eira fått in det akademiska sättet att formulera sig och bygga upp en text på en betydligt mer avancerad nivå än vi sett tidigare på gymnasiet, så det kommer troligen att bli lättare för henne att plugga vidare än för en vanlig gymnasieelev i Sverige.

Det sociala

Eleverna kommer varandra nära. Alla sitter i samma sits – ibland har de hemlängtan eller jättemycket att göra i skolan. Samtidigt så gör de många roliga och intressanta saker utanför skolan. De blir som en familj. Det märker vi även när Eira kommer hem och har tät kontakt med sina UWC-vänner. De snapchattar och skickar meddelanden regelbundet.

Skolan är även väldigt generös med projektresor utomlands. Eira har rest i Kina och Kambodja och härnäst ska hon till Thailand. Vi märker att hon fått en annan världsbild och en global kompiskrets som lett henne till att se saker på ett sätt hon troligen inte hade upptäckt hemma.

Fritiden

Fritidsaktiviteterna är berikande. Bland annat är hon med i en grupp som jobbar mot trafficking i Kambodja. Gruppen besöker olika rehabiliteringscenter för barn och flickor som varit sexslavar på bordeller. Innan eleverna åker dit förbereder de sig noga. Eira var väldigt tagen av besöken. De har gett henne perspektiv på hur olika verkligheter vi människor kan leva i.

Det finns dessutom många aktiviteter på skolan. Eira spelar till exempel tennis. Och gemensamt på skolan anordnar eleverna bland annat Cultural Evenings med tema från de olika kontinenterna som upptar mycket förberedelsetid och glädje.

Sammanfattningsvis

Vi tycker det är häftigt att hon har fått möjligheten att gå på UWC. Även om det är tufft och krävande så ser vi hur mycket det berikar henne och hur mycket hon utvecklats. UWC har öppnat hennes ögon och hon har fått ett bredare perspektiv än vad hon hade fått på ett gymnasium i Sverige. Även om hon hade gått på ett internationellt gymnasium i Stockholm hade hon troligen aldrig kunnat få det här perspektivet. På UWC kommer världen närmare och Eira har fått en global kontaktyta som säkerligen också kan hjälpa till att radera ut några rädslor och fördomar. Fortsatta studier utomlands tycks också blivit ett uppenbart alternativ för henne tack vare UWC.

Men UWC har även berikat oss som föräldrar. När vi Skypear och Eira berättar om sin vardag får vi uppleva saker genom henne. Så vi lever med, lite vid sidan om.