Arkus Fredriksson

Arkus Fredriksson från Göteborg, UWC Red Cross Nordic i Norge
”Having lived in Canada for most of my life, I am still fairly new to Sweden, and beginning my studies at United World College Red Cross Nordic next year will be an exciting continuation to my exploration of Scandinavian culture. I have always been an eager athlete, training and competing in a variety of sports, but am most active in sailing, where I both coach and race. In the past few years I have become very interested in economics and the stock market, and hope to pursue this interest at UWC and in further education. Being born to two culturally diverse parents, and having lived and visited various countries, I have acquired a great appreciation for world culture and diversity. With multiculturalism as the element that excites me the most about UWC, I am eager to meet motivated students from all over the world, and make lasting, global friendships.”

IMG_0953

Amanda Jacobsson, Red Cross Nordic UWC
”Det som först och främst lockade mig att söka till UWC var blandningen av elever. Elever från olika kulturer och nationaliteter. Jag är nu väldigt stolt över att kunna skriva att jag ska ta del av UWC:s idé och tro på gemensamhet. Jag siktar på att arbeta med att hjälpa människor. Så som med fred, säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter. Jag tror att UWC kan hjälpa mig på vägen dit, främst genom att ge mig en bättre internationell och kulturell förståelse. ”

Karinauwc1

Karina Wessel Bjerregaard, Red Cross Nordic UWC
”Det första som poppar upp i mitt huvud när jag tänker UWC, är att få möjligheten att lära känna och umgås med människor från världens alla hörn, inte bara lära känna dem och umgås som klasskamrater – men även bo och leva ihop, som en stor familj. IB-utbildningen blir centrum av vår tillvaro och målet blir att lyckas få ett bra Diploma. Att genomföra en bra IB utbildning är en bedrift i sig, men att dessutom även ta studenten tillsammans med vänner från hela världen – kan ju inte anses som annat än en livslång gåva.”

Screenshot_2015-02-03-18-09-28~2~2

Erik Åberg, Red Cross Nordic UWC
”Att få ges möjligheten att studera och bo på en skola tillsammans med studenter från drygt 100 olika nationaliteter ska bli fantastiskt spännande. När jag väl befinner mig bland de norska fjordarna ämnar jag uppsluka kunskap och samla på mig erfarenheter från hela världen för att ytterligare vidga mina vyer.”

_MG_6776

Klara Eriksson, Red Cross Nordic UWC
”Människor har alltid varit det som intresserat mig allra mest, men inte bara människor i största allmänhet, utan mer deras personligheter, det som gör dem till individer. Jag älskar att prata med och träffa nya människor, men allra mest älskar jag att lyssna till deras historier. Det är någon annans liv! Individer fascinerar mig, och det kommer aldrig förändras. Jag tror inte att det spelar någon roll var i världen jag befinner mig, så länge jag får möta personer med andra historier och som är lika intresserade av andra som jag. Jag tror att UWC kommer ge mig en chans att lära mig om mig själv genom att lära mig av andra. På UWC lär man sig att bli en världsmedborgare – en medveten medmänniska.”

bild till uwc

Amanda Björkman, Red Cross Nordic UWC
”Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig när jag i januari skickade in min ansökan, men helt säker är jag på det faktum, att det inte var det här. UWC är… regnbågsprakande. Jag ser mig omkring och ser framtida konstnärer, fredsmäklare, artister, politiker. Jag ser en obeveklig vilja och en osläcklig törst. En vilja att förstå, att förändra, att förbättra och en törst efter internationell försoning. Jag ser en eld som inte går att släcka. UWC är denna eld och det är vi tillsammans som är UWC.”

Veronika Konopka, Red Cross Nordic UWC
”UWC makes education a force to unite people, nations and cultures for peace and a sustainablenfuture.” ­Det är en ide som tilltalar mig fullständigt, vilket var den främsta anledningen till att jag sökte till UWC. Det i sin tur blev det bästa beslutet som jag har någonsin tagit. Ända sedan den glädjerusande antagningsbeskedet kom, har jag svävat i en dagdrömsbubbla av förväntningar och även då dessa är stora, vet jag att UWC kommer att leva upp till varenda en av dem. Utöver det kan jag med säkerhet säga att UWC kommer att överraska mig varje dag, under de kommande två åren­ det är just det som är så otroligt underbart. Att ta en del i dem ofattbara äventyren, kommer att ha ett enormt inflytande på mitt liv och mig som person. Bara tanken på alla dessa erfarenheter, engagerade diskussioner samt ungdomar från hela världen samlade på samma skola, får mig att rysa med entusiasm. Att dagligen utmanas av såväl de tuffa studierna, som den fyllda vardagen, är bortom all möjlig beskrivning­ det kan endast upplevas.”

Dernier soir 2 (Karolina)

Karolina Lagercrantz, UWC Costa Rica
”Mitt namn är Karolina Lagercrantz och om bara några få månader kommer jag att påbörja mina studier vid UWC Costa Rica. Det känns lika overkligt och underbart. Efter att ha spenderat en lång stund med fingrarna på tangenterna utan att förmå mig att skriva en enda rad (inte utan att genast klicka på ”Delete”) har jag slutligen bestämt mig för att skriva om varför jag har så svårt att skriva den här texten. Det är nämligen tänkt att vi skall använda det här utrymmet för att skriva om oss själva, men jag har ingen som helst lust att skriva om mig själv då ett stipendium för UWC betyder så mycket mer.

Istället vill jag skriva om en annan UWC-sökande som jag fick kontakt med via Facebook under tiden då jag ansökte. Vi pratade med varandra ett flertal gånger om hur ansökan gick till och hur den skilde sig våra länder emellan. Han ansökte från Zimbabwe och den ansökningsprocess han genomgick fick de två intervjuer jag gjorde att framstå som väldigt simpla i jämförelse. Han berättade för mig hur mycket ett UWC stipendium skulle betyda för honom och att han tack vare det kanske skulle kunna plugga vidare. Kort efter att jag blivit antagen fick jag ett meddelande från honom. Han blev inte antagen. Jag blev, men inte han. Jag som kommer från ett av världens tryggaste länder och som aldrig har behövt oroa mig att inte kunna gå på gymnasiet.

Jag tror inte att jag riktigt förstår hur otroligt lyckligt lottad jag är som kommer få studera på UWC i Costa Rica, och jag vill verkligen tacka för att jag får den här möjligheten. Jag ska göra mitt yttersta för att under de kommande två åren kanske på något sätt kunna ge någonting tillbaka, även om jag är fullt medveten om att det kanske är omöjligt. Tack för att jag får den här chansen, tack så hemskt mycket. ”

Noemi Liebe,  Lester B. Pearson United World College of the Pacific i Kanada
”Att jag snubblade över UWCs hemsida var en ganska märklig lyckträff och förmodligen den bästa slumpen i mitt liv. Det tog mig inte mer än någon minut att inse att UWC är den mest fantastiska möjligheten som finns för äventyrslystna och engagerade ungdomar. Ett år senare är jag nervös och förväntansfull inför att flyga till Kanada och träffa mina blivande co- och second-years på Pearson UWC. Jag tror inte att det går att beskriva hur peppad jag är. Bara tanken på att bo tillsammans med ett helt gäng fantastiska människor gör mig alldeles överlycklig. Tänk att under två års tid få plugga, umgås, volontärarbeta, spela fotboll, musicera, spela teater och diskutera viktiga frågor tillsammans med ungdomar från hela världen. Visst låter det fantastiskt?

Genom min UWC-upplevelse hoppas jag på att få nya perspektiv, förståelse och kunskap som hjälper på vägen jag kommer välja att gå i framtiden. Det finns så mycket jag brinner för och jag hoppas på att hitta likasinnade människor genom UWC. Människor som också drömmer om att skapa en förändring och sträva efter det som UWC står för. ”